Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z bananami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 3/4 kostki
margaryna w kostce 1/4 kostki (można zastąpić masłem)
jajko 3 sztuki
kakao 3 łyżki
czekolada orzechowa 5 kostek
mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
cukier 1 i 1/2 szklanki
woda 7 łyżek letniej
proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
sól szczypta
orzechy laskowe 8-10 łuskanych
banan 1 średni 3/4 szklanki pokrojonego w drobn

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bananami


Do małego garnka z grubszym dnem wkładamy 3/4 kostki masła, 1/4 kostki margaryny, dodajemy cukier, kakao, wodę i połamaną orzechową czekoladę. Następnie umieszczamy nasz garnek na kuchence (mały ogień) i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Gdy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Do innego naczynia przelewamy 3/4 szklanki masy, która posłuży nam w późniejszym etapie za polewę.
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wbijamy 3 żółtka, do drugiej białka. Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową. Miksujemy dokładnie składniki do ich połączenia.
Pokrojonego w drobną kostkę, świeżego banana łączymy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki z czekoladowym ciastem.
Następnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie z czekoladowo-bananowym ciastem.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmuje z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmuje z formy i przy pomocy pędzelka pokrywamy dowolnie polewą czekoladową (3/4 odstawionej wcześniej szklanki). Na koniec posypujemy rozdrobnionymi kawałkami orzechów laskowych. Czekamy aż polewa w pełni zastygnie i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 22.04.2017 14:49
Bardzo smaczny pomysł na ciacho
Róża1 02.03.2017 16:12
bardzo ciekawy przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stenka 01.03.2017 19:56
ciekawy przepis
Edith85 01.03.2017 15:23
Dobre ciacho
molanka 01.03.2017 11:22
wygląda przepysznie
MarysiaB 01.03.2017 11:20
uwielbiam
olkaaa 01.03.2017 11:02
bardzo fajne
ewelinapac 01.03.2017 10:59
pysznie czekoladowo uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak