Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe na maślance

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
masło 0,5 szklanka
olej 0,5 szklanka
cukier 1 szklanka
maślanka 0,5 szkalnka
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczka
kakao 3/4 szklanka
jajko 2 sztuka
esencja waniliowa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe na maślance

Rozpuścić masło dodać olej i kakao - doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać sodę, sól, wanilię i maślankę. Miksować jeszcze kilka minut na dużych obrotach. Dodać czekoladową miksturę. Dodać mąkę. Miksować kolejne 3-4 minuty.Podłużną keksówkę posmarować masłem, posypać kaszą manna - lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto - powinno spływać do formy - ale nie może być lejące!
Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto powinno być wilgotne i lśniące.
Polewa: 4 łyżki masła,2-3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 1 łyżka np. amaretto albo koniaku. Wszystko zagotować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 29.10.2012 11:31
ciekawy przepis
Piotr-21 29.10.2012 10:17
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak