Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Czekoladowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 1
masło 200 gram
mąka pszenna 1 szkl
cukier kryształ 1 szkl
cukier wanilinowy 1 czubata łyżeczka
jaja 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Czekoladowe

Kroki postępowania

1
Masło rozpuść w małym rondelku, a następnie dokładnie wystudź.
W tym samym czasie gorzką czekoladę posiekaj na drobną kostkę.
Krok 1 - Ciasto Czekoladowe foto
2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
Krok 2 - Ciasto Czekoladowe foto
3
Żółtka, które umieściłeś w osobnym naczyniu miksuj razem z cukrem i cukrem waniliowym do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę.
Następnie wlej wystudzone masło oraz wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuj wszystko razem przez około 5 minut.
Krok 3 - Ciasto Czekoladowe foto
4
Później dodaj ubitą pianę oraz kakao i posiekaną czekoladę.
Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4 - Ciasto Czekoladowe foto
5
Ciasto wylej do wąskiej foremki i piecz przez około 50 minut w temperaturze około 200 st. C.
Krok 5 - Ciasto Czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 23.01.2014 17:19
pięknie wyszło
MarchiochaKucharzy 05.12.2013 10:45
uwielbiam czekoladowe ciacha:)
Aannkaa82 31.08.2013 19:19
Fajny przepis, zabieram do mojej księgi :)
Aleksandra/Olcia 31.08.2013 19:16
mniam mniam uwielbiam
Lis 31.08.2013 18:51
Ciasto czekoladowe - pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak