Ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • kakao

    1/2 szklanki
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • mleko lub maslanka

    3/4 szklanki
  • olej

    1/3 szklanki
  • ekstrat z wanilii

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • sól

    szczypta
  • czekolada gorzka

    180 g
  • śmietanka kremowa

    120 ml
  • cukier

    1i 1/2 łyżki
  • syrop klonowy

    1i 1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól (wszystkie suche składniki). Wlać mleko, dodać olej i ekstrat z wanilii. Całość miksować na wolnych obrotach 2 minuty, dodać jajko, ubijać kolejne 2 minuty. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę w kształcie serca lub okrągłą o średnicy 20 cm wysmarować olejem lub masłem, wysypać mąką (tak, aby tylko pokrywała tłuszcz-nadmiar mąki odsypać). Ciasto przelać do formy i piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Studzić na kratce.

Polewa: Cukier, śmietankę i miód zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę NIE MIESZAĆ! Zostawić na 5 min i wymieszać drewnianą łyżka, aż powstanie jednolita masa.

Gdy ciasto ostygnie postawić na blaszkę z kratką, polewać od środka czekoladą, tak aby spływała po cieście, boki wygładzić nożem.

* Polewę można wylewać stopniowo, jeśli coś zostanie to po wystygnięciu masy, pozostałą częścią można robić wzorki lub tzw. freski mezgi :) Jeśli pozostała masa będzie już zbyt twarda należy podgrzać ją kilka sekund w mikrofali. Można także do wzorków użyć polewy, która spłynęła do blaszki. Masa jest bardzo plastyczna więc można kombinować na różne sposoby.

** Jeśli nie mamy formy w kształcie serca, ciasto pieczemy w okrągłej tortownicy, ścinamy boki i robimy serce. Ja przekroiłam ciasto na 4 i zrobiłam 4 małe serduszka zamiast 1 dużego.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 19.04.2014 01:04
mocno czekoladowe
polly66 27.11.2013 16:39
Czekoladowe, wilgotne, czekoladowe i jeszcze raz czekoladowe... Ooo Mmmmmmnnnom...Boskie. Akurat na zimowe wieczory ^^
rjustysia 12.08.2013 20:52
Bardzo podoba mi się ten przepis, akurat takiego szukałam. Zaraz je zrobię, bo miała w planach :)
marines27 13.06.2013 11:51
uwielbiam takie ciasta
Dorian 11.04.2013 18:58
super wyglada
gacopierz23 11.04.2013 15:55
szybkie, delikatne ciasto
artur7 06.04.2013 17:21
pysznie wyglada mocno czekoladowe
bartek8585 03.04.2013 18:27
genialny przepis i świetne zdjęcia.
Elżbieta17 03.04.2013 17:16
mocno czekoladowe- pycha:)
Malgorzata549 17.03.2013 17:50
uwielbiam wszystko co zawiera w sobie czekolade :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat