Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
olej 6 łyżek
woda 1 szklanka
ocet 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Kroki postępowania

1
1. Wszystkie suche składniki ze sobą mieszamy.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe foto
2
2. Dodajemy mokre składniki i wszystko razem jeszcze raz mieszamy do uzyskania jednolitej masy. (Woda, którą dodajemy do ciasta powinna być zimna).

3. Całość ciasta wylewamy do blaszki posmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe foto
3
4. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 170 stopni (w prodiżu piekło mi się 60 minut).
Ciasto zrobiłam bez dodatków, ponieważ była to wersja testowa. Byłam ciekawa czy z takimi składnikami w ogóle urośnie. Na wierch oczywiście można zrobić polewę czekoladową a do środka dodać orzechów włoskich :)

SMACZNEGO :)
Krok 3 - Ciasto czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 22.12.2013 19:40
bardzo lubię takie ciasto
fotoviderek 18.03.2013 07:14
Pyszne, ciemne ciacho. Mniam, mniam :)
RenataZ-et 16.01.2013 23:22
Wiesz co dobre! Nie ma to jak mocno czekoladowe ciacho :)
Bernadeta1 06.01.2013 00:42
pyszne ciasto
cooleczka 10.12.2012 22:33
zdecydowanie moje klimaty
pierniczkowo 21.11.2012 11:03
jedne z moich ulubionych ciast, pycha:)
pycia9 13.11.2012 10:15
pycha
pajbek 13.11.2012 01:59
Ale pyszne ciasto, mniam
GOSIA18 12.11.2012 18:49
wszystko co czekoladowe, musi byc dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak