Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z wypiekacza

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 20 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
oterta skórka z cytryny 1 łyżeczka
masło 20 dag
mąka pszenna 2,5 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
rodzynki 3-4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
kruszonka
mąka 10 dag
masło 8-10 dag
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z wypiekacza

Z 10 dag mąki, 8-10 dag masła, 3 łyżek cukru i łyżeczki cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli ubijać mikserem około 5-7 minut. Następnie masę jajeczną przelać do formy wypiekacza, dodać miękkie masło, resztę soli, sok z cytryny mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę włożyć do maszyny, włączyć na 10 program, nastawić program zrumienienia skórki. ( Mój wypiekacz to moulinex OW 5003). Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego (około 5 minut) wsypać rodzynki, żurawinę i skórkę cytrynową. Gdy maszyna skończy wyrabianie, wyjąć mieszadełka, wyrównać ciasto, posypać kruszonką i pozostawić do upieczenia. Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.01.2013 09:03
coś dla mnie
Iwusia 11.09.2012 21:20
musi być pycha
caralajna 06.09.2012 08:22
piękne ciasto, aż dostałam ochotę żeby coś upiec
jolanta19 03.09.2012 19:54
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak