Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1 kostka
woda 1/2 l
galaretka cytrynowa 1 op
cukier 1/2 szkl
sok z cytryny 1/4 szkl
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
gorzka czekolada 10 dag
Krem: 2 op
budyń śmietankowy 2 op
Biszkopt 5 szt
jajko 5 szt
masa 500 ml
kremówka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier, cały czas miksujemy. Kolejno wbijamy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie już puszysta, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180*C.
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
Masa cytrynowa: w szklance wody rozprowadzamy budynie. Resztę wody wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i całość razem zagotowujemy. Do wrzącej wody wlewamy rozpuszczone budynie oraz wyciśnięty sok z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, nie przerywając mieszania. Następnie do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy zimny budyń, miksujemy. Gotową masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
4
Masa śmietanowa: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Ubitą kremówkę wykładamy na masę cytrynową.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto
5
Na wierzch ciasta ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
Krok 5 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.05.2013 14:34
super ciacho :)
miroslawa 28.10.2012 11:32
uwielbiam takie lekkie ciasta
babajaga1969 28.10.2012 10:36
ale pycha, ile kremu, super
-Natka- 28.10.2012 10:29
ale cudownie wygląda! musi być pyszne!
Monika-twin 28.10.2012 10:10
nie jadłam nigdy takiego ciasta, intersujace
Poison1988 28.10.2012 09:57
Jak zwykle przy niedzieli pełno ciast które kusą :) a to już w szczególności ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak