Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe
4 jajka
1 szkl. mąki
1 łyżka octu
1 łyżka oleju
¾ szkl. cukru
Proszek do pieczenia
Masa:
1 budyń na ¾ l
2 szkl. wody
Sok i skórka z 2 cytryn
1 szkl. cukru
2 jaka
Sposób przygotowania:
Biszkopt: białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier dalej ubijając, następnie żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu olej i ocet. Piec w temp. 180˚ ok. 40 minut.
Masa: budyń rozrobić w 2 szklankach wody i zagotować. Podczas gotowania dodać skórkę i sok z cytryn, szklankę cukru i 2 roztrzepane jajka. Tak powstałą masę rozprowadzić (jeszcze ciepłą) równomiernie na biszkopcie.
Gdy masa już ostygnie rozłożyć na niej warstwę ubitej śmietany, następnie warstwę herbatników skropionych wódka i całość posmarować lukrem. Polecam lukier przyrządzony z białek ubitych z sokiem z cytryny i pudrem cukrem.