Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cycki murzynki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
Biszkopty 120 g
białko 6 szt.
wiórki kokosowe 100 g
cukier 200 g
mak 3/4 szkl.
mleko 370 ml
masło 250 g
żółtko jajek 6 szt.
budyń waniliowy 1 szt.
cukier 6 łyż.
mąka pszenna 3 łyż.
polewa czekoladowa 1/2 szkl.
wino białe 125 ml
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cycki murzynki

Ciasto makowo–kokosowe: Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 170 st. przez 40 min.
Masa budyniowa: 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką.
Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować.
Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Wykonanie ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować połową kremu. Na wierzch położyć ciasto makowo – kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie.
Udekorować rodzynkami i polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 06.11.2012 19:37
lubię to ciasto
Agnieszka91 06.11.2012 19:37
lubię to ciasto
kasienka23 06.11.2012 19:15
uwielbiam to ciasto!
Poison1988 06.11.2012 19:05
Kiedyś moja znajoma zrobiła nie wiem dokładnie czy w ten sposób ale ciasto było pyszne, te tez pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak