ciasto cebulowe z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • jajko

    4 sztuki
  • cebula

    50 dag
  • masło

    12-13 dag
  • mleko

    100 ml
  • smalec

    2 dag
  • śmietana kremówka

    5 dag
  • sól

    2 dag
  • kminek

    2 dag
  • pieprz

    do smaku
  • bekon

    7 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Posypać startym na wiórki masłem, wbić jedno jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę, zeszklić na smalcu, przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Rozwałkować kruche ciasto, wyłożyć nim formę na tartę, formując podwyższony brzeg. Na ciasto wyłożyć farsz cebulowy. Przykryć pokrojonymi w plasterki boczkiem. Wymieszać pozostałe jajka ze śmietaną i mlekiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać farsz cebulowy. Piec przez ok.30 minut w 220st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 08.12.2013 19:45
super przepis
IKrakowianka 24.10.2013 18:41
Pomysłowe to danie
gosia56 08.10.2013 10:55
ciekawy przepis
cooleczka 06.10.2013 21:33
brzmi fajnie :)
Ewelina38 19.09.2013 22:07
brzmi super i już czuję jego smak....
dorotka0000025 09.09.2013 11:06
chetnie wyprobuje
adelajda 05.07.2013 13:46
zabieram kawałek !
junox 10.06.2013 16:03
bardzo ciekawe,takiego nie jadłam
berys18 26.04.2013 14:43
bardzo fajny pomysł
Ada-Gaba 20.04.2013 07:00
pomysłowy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat