Przepis i sposób przygotowania na: ciasto capuccino
-4 żółtka
-170 g drobnego cukru do wypieków
-500 g sera mascarpone
-2 łyżeczki żelatyny w proszku
-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
-100 ml wody
-300 ml śmietany kremówki 305
- kakao do sypania
- piekarnik nastawić na 175 stopni, forma kwadratowa 24 na 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą, stopić i ostudzić masło
- ubić jajka z cukrem na rondelku z mało gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty
- następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści
- przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do ubitej masy i delikatnie wymieszać
- mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło, ciasto przelać do przygotowanej formy
- piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni, potem je ostudzić i wyjąć z formy, przekroić na 4 cienkie blaty
- ubić żółtka z cukrem też w rondelku na mało gotującej sie wodzie i wymieszać z serem mascarpone
- żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, w rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści, ostudzić
- śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone
- pierwszy blat na dnie formy, skropić mieszanką kawy i rozsmarować porcją kremu
- to samo z pozostałymi spodami, na wierzchu ciasta z kremu pozostałego zrobić strzykawką dekorująca małe bezy
- kakaem posypać przez sitko kremowe bezy i wstawić do lodówki
- SMACZNEGO