Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowe bez pieczenia
KREM :
Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem.
Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy.
Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.
Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.
Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia.
CAŁOŚĆ :
Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej z wyciąganym dnem / lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu a następnie pokrojonego w plasterki banana.
Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem.
Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i resztę bananów.
Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Gotowe!