Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwinka
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier , jajko rozmącone ze śmietaną i posiekaną zimną magrarynę.
Polączyć wszystko najpierw nożem , potem ręką zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki.
Smarujemy tortownicę 22 cm. i posypujemy bułką tartą.
Spód i boki ok. 3 cm. wykładamy ciastem.
Nakłuwamy ciasto widelcem i posypujemy kaszą manną i mąką ziemniaczaną.
Nakładamy połówki brzoskwiń a wolne miejsca wypełniamy namoczoną w gorącej wodzie i osuszoną żurawiną.
Ja ciasto piekłam w prodiżu 35 minut.
Galaretka.
Mąkę ziemniaczaną mieszam z kilkoma łyżkami syropu.
Resztę syropu gotuję z cukrem i sokiem z cytryny.
Do gotującego się syropu dodaję zawiesinę z mąki i mieszam.
Gdy ciasto lekko ostygnie nakładam tężejącą galaretkę, i chłodne wstawiam do lodówki.