Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
białko
8 szt -
cukier puder
1 szkl -
żółtko jajek
3 szt -
orzechy włoskie
10 dag-siekane -
wiórki kokosowe
10 dag -
rodzynki
10 dag -
mąka pszenna
1 łyżka -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
orzechy włoskie
10 mielone
Przepis i sposób przygotowania Ciasto brzoskwiniowe- orzechowe
Krem:
puszka brzoskwiń
1 1/2 kostki masła
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
2 galaretki brzoskwiniowe
Gotujemy sok z brzoskwiń z 3 łyżkami cukru.
Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy 1 łyżkę mąki i 5 żółtek. Dobrze mieszamy,żeby nie było grudek.
Wlewamy do gotującego soku.
Ucieramy masło z wystudzonym budyniem.
Na pierwszym placku rozkładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy resztę kremu.Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie.
Galaretki rozpuszczamy w 1 porcji wody podanej na opakowaniu.
Brzoskwinie zalewamy tężejącą galaretką.
Komentarze (33)
Załaduj więcej komentarzy (23)