Ciasto brzoskwiniowe- orzechowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    8 szt
  • cukier puder

    1 szkl
  • żółtka

    3 szt
  • orzechy włoskie

    10 dag-siekane
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • rodzynki

    10 dag
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    10 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem oraz pozostałe składniki.Pieczemy dwa placki.
Krem:
puszka brzoskwiń
1 1/2 kostki masła
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
2 galaretki brzoskwiniowe
Gotujemy sok z brzoskwiń z 3 łyżkami cukru.
Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy 1 łyżkę mąki i 5 żółtek. Dobrze mieszamy,żeby nie było grudek.
Wlewamy do gotującego soku.
Ucieramy masło z wystudzonym budyniem.
Na pierwszym placku rozkładamy 3/4 kremu, przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy resztę kremu.Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie.
Galaretki rozpuszczamy w 1 porcji wody podanej na opakowaniu.
Brzoskwinie zalewamy tężejącą galaretką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 02.02.2014 09:52
Bardzo smaczne
IZABELA29 16.12.2013 09:17
tj ciasto kora
alaaa 15.12.2013 17:47
brzmi ciekawie
Pietruszka 23.11.2013 21:25
fajne ciacho
Rybciia 24.09.2013 09:18
pyszne ciacho :-)
Łukasz15 11.08.2013 08:28
Pyszne to ciasto
IwonaKa 30.04.2013 17:34
wspaniałe ciasto
wiola333 22.01.2013 10:30
pysznei
sara1 15.01.2013 10:49
ciekawe ciasto
cooleczka 07.12.2012 10:16
pracochłonne ale warto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat