Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwiniowe
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, dodając żółtka.
Następnie wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto piec w piekarniku w temp 170 stopni ok. 30-40 min.
Odlać sok z brzoskwiń, dodać wody tak, by było 1/2l.
Jeśli budynie są z cukrem, nie trzeba dodawać już więcej cukru, a jeśli nie to do smaku.
Zagotować część soku, w pozostałej części rozmieszać budynie, następnie przelać do gotującego soku.
Powstały budyń pozostawić do ostygnięcia.
Gdy już będzie zimny, dodać masło. Dokładnie zmiksować.
Na ciasto bakaliowe wyłożyć połowę masy, następnie ułożyć na niej delicje.
Przykryć kolejną warstwą masy, na nią ułożyć brzoskwinie z puszki.
Galaretki zagotować, gdy już zaczną tężeć, wylać na ciasto.