Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Boisko piłkarskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło lub margaryny 25 dag
cukru 25 dag
jajek 5 szt
surowej masy marcepanowej 10 dag
mąki pszennej 30 dag
mąki ziemniaczanej 8 dag
proszku do pieczenia 1/2 op
mleko 100 ml
orzechów laskowych mielonych 20 dag
Do dekoracji:
cukru pudru 35 dag
kolorowe pastylki czekoladowe
papierowych chorągiewek 4 szt
czekoladowych pałeczek (na bra 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Boisko piłkarskie

Masło utrzeć mikserem, na przemian dodawać cukier i jajka. Ucierać aż powstanie gęsta kremowa masa. Masę marcepanową pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta i ucierać jeszcze przez 1-2 minuty. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do ciasta. Stopniowo dodawać mleko i orzechy, całość wymieszać. Blachę natłuścić, wysypać mąką, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 30-40 minut w temp 170-190stC. Upieczony placek przełożyć na deskę kuchenną, ostudzić. 30 dag cukru pudru przesiać przez sitko, zalać 5-6 łyżkami ciepłej wody i kilka kropli zielonego barwnika, utrzeć gęsty lukier. Zupełnie zimne ciasto smarować polewą – utworzy ona murawę boiska. Resztę cukru pudru przesiać, utrzeć z kilkoma kroplami wody. Lukrem napełnić szpryckę, wyciskać na ciasto, tak by powstały linie poszczególnych pól. Na brzegu ciasta przykleić do wilgotnego lukru pastylki czekoladowe (widzów), na boisku ustawić graczy (żelki miśki). W rogach boiska wetknąć chorągiewki w barwach wybranej drużyny. Z czekoladowych pałeczek zrobić bramki i ostrożnie wcisnąć je w ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak