Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto Blondie z migdałami i kropelkami czekoladowymi - czyli brownie z białej czekolady

5.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
1 niepełna szkl.
biała czekolada
200 g
jajko
3 szt.
cukier
1/2 szkl.
masło
200 g
proszek do pieczenia
1 płaska łyżeczka
sól
szczypta
Sklep Prymat
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
migdały
1/2 szkl.
kropelki z ciemnej czekolady
1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Blondie z migdałami i kropelkami czekoladowymi - czyli brownie z białej czekolady

Migdały przekładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą na kilka minut, zdejmujemy skórkę.

Do rondelka przekładamy masło, cukier i połamaną czekoladę, podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników. Studzimy lekko.
Do przestudzonej masy maślano-czekoladowej dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
Dolewamy ekstrakt waniliowy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i mieszamy.
Wylewamy do formy (wym. 25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posypujemy migdałami i kropelkami czekoladowymi.
Pieczemy w 180°C przez około 30-35 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 07.02.2014 19:31
Dziękuję bardzo :)
Lis 06.02.2014 20:32
Ciasto po prostu ekstra - pierwsza klasa:)
Agata3 06.02.2014 19:46
mniam, pyszności ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak