Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Blondie z migdałami i kropelkami czekoladowymi - czyli brownie z białej czekolady

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 niepełna szkl.
biała czekolada 200 g
jajko 3 szt.
cukier 1/2 szkl.
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
sól szczypta
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
migdały 1/2 szkl.
kropelki z ciemnej czekolady 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Blondie z migdałami i kropelkami czekoladowymi - czyli brownie z białej czekolady

Migdały przekładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą na kilka minut, zdejmujemy skórkę.

Do rondelka przekładamy masło, cukier i połamaną czekoladę, podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników. Studzimy lekko.
Do przestudzonej masy maślano-czekoladowej dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
Dolewamy ekstrakt waniliowy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy i mieszamy.
Wylewamy do formy (wym. 25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posypujemy migdałami i kropelkami czekoladowymi.
Pieczemy w 180°C przez około 30-35 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 07.02.2014 19:31
Dziękuję bardzo :)
Lis 06.02.2014 20:32
Ciasto po prostu ekstra - pierwsza klasa:)
Agata3 06.02.2014 19:46
mniam, pyszności ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak