Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z jabłuszkami babci Janki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłak 5-6 sztuk
jaja 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 paczka
cynamon Prymat 1-2 łyżeczki
cukier drobny 1 szklanka
mąka 1 szklanka
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z jabłuszkami babci Janki

1. Jabłka 5-6 sztuk obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałeczki i przesmażyć. Dodać 1-2 łyżeczki cukru oraz łyżeczkę cynamonu. Wymieszać. Ostudzić.

2. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę octu.Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę.Do ubitych białek dodać szklankę cukru oraz paczkę cukru waniliowego i nadal ubijać.
Białka złączyć z żółtkami dodać szklankę mąki i wszytko razem wymieszać.
Do prostokątnej foremki wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok 40 minut. Po upieczeniu na ciepłe cisto nałożyć jabłka i zwinąć rulon. Zwinięty rulon pozostawić do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.07.2014 20:14
fajne ciasto
norweska20 12.03.2014 10:20
pyszne ciasteczko
Zdzisław 11.03.2014 19:37
smaczne słodkości
Beata999 11.03.2014 18:55
Podoba mi się ta roladka.
Agata3 11.03.2014 18:27
znakomita rolada :)
Lidzia 11.03.2014 18:01
Roladka z jabłkami, mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak