Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe Nigelli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 240 g
cukier trzcinowy 150 g
cytryna 1 sztuk
jajko 3 sztuk
mąka pszenna 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe Nigelli

Ciasto z przepisu Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią"
Jest to jedna z książek które uwielbiam, dostałam ją na urodziny od siostry i szwagra :)

w składnikach wymieniłam cytrynę - należy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę

rozgrzać piekarnik do 170 stopni
masło utrzeć z cukrem, dodać skórkę z cytryny
mieszając dodawać po jednym jajku na przemian z 1 łyżką mąki
delikatnie wmieszać resztę mąki
na końcu dodać sok z cytryny

ciasto oprószyć cukrem i wstawić do piekarnika
piec ok godziny do "suchego patyczka"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 04.10.2012 23:55
biszkopt z masłem..ciekawe
Inal 01.10.2012 19:14
Lubię takie proste przepisy:)
mikrusiak 01.10.2012 15:18
wygląda smacznie :)
Betka 01.10.2012 14:51
pięknie wygląda;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak