Ciasto biszkoptowe Nigelli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    240 g
  • cukier trzcinowy

    150 g
  • cytryna

    1 sztuk
  • jajka

    3 sztuk
  • mąka pszenna

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto z przepisu Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią"
Jest to jedna z książek które uwielbiam, dostałam ją na urodziny od siostry i szwagra :)

w składnikach wymieniłam cytrynę - należy wycisnąć sok i zetrzeć skórkę

rozgrzać piekarnik do 170 stopni
masło utrzeć z cukrem, dodać skórkę z cytryny
mieszając dodawać po jednym jajku na przemian z 1 łyżką mąki
delikatnie wmieszać resztę mąki
na końcu dodać sok z cytryny

ciasto oprószyć cukrem i wstawić do piekarnika
piec ok godziny do "suchego patyczka"

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 04.10.2012 23:55
biszkopt z masłem..ciekawe
Inal 01.10.2012 19:14
Lubię takie proste przepisy:)
mikrusiak 01.10.2012 15:18
wygląda smacznie :)
Betka 01.10.2012 14:51
pięknie wygląda;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat