Ciasto Biszkoptowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    8
  • cukier kryształ

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • ocet

    3 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Biszkoptowe foto
Mąkę ziemniaczaną wymieszać razem z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Odmierzyć pozostałe składniki.
Białka umieścić w jednym naczyniu, natomiast żółtka w drugim.
Krok 2 - Ciasto Biszkoptowe foto
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dosypywać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji.
Krok 3 - Ciasto Biszkoptowe foto
Następnie stopniowo dodawać żółtka i ubijać całość przez około 15 - 20 minut.
Krok 4 - Ciasto Biszkoptowe foto
Następnie do misy wlać olej.
I przełączyć obroty miksera na najmniejsze.
Krok 5 - Ciasto Biszkoptowe foto
Do misy wsypać powoli mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Krok 6 - Ciasto Biszkoptowe foto
Gdy uzyskamy już jednolitą masę po dosypaniu mąki należy wlać ocet i dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Ciasto Biszkoptowe foto
Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Krok 8 - Ciasto Biszkoptowe foto
Biszkopt pieczemy około 40 - 50 minut na złoty kolor w temp około 150 st. C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat