Ciasto bezowe z wiśniami i kawą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżka
  • jabłka

    4 szt
  • mąka pszenna

    30 dag
  • margaryna

    1 szt
  • żółtko jajek

    6 szt
  • cukier puder

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Ciasto orzechowe

  • jajko

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szkl
  • orzechy włoskie

    15 dag
  • mąka pszenna

    10 dag

Piana kokosowa

  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • białko

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • powidła śliwkowe

    1 szt
  • wiśnie bez pestek

    1 szkl

Masa

  • mleko

    0,5 litra
  • alkohol

    do smaku
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyzeczki
  • orzechy włoskie

    3 łyżki
  • masło

    1 szt
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • cukier

    6 łyzek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Z mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wykładamy do blaszek o wymiarze 25/36. Jedno ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim obrane i pokrojone w ósemki kawałki jabłek.
Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę, proszek i orzechy, mieszamy i wylewamy na jabłka. Pieczemy w 170 stopniach do 40 minut.
Piana kokosowa:
Białka ubijamy z cukrem i wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Drugie ciasto smarujemy powidłem i wykładamy na nie wiśnie i przykrywamy pianą kokosową. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.
Masa:
Na mleku gotujemy budyń. Następnie studzimy go i łączymy z utartym masłem. Dodajemy alkohol do smaku, mielone orzechy i kawę.
Przełożenie:
Ciasto z orzechami- masa- ciasto pianką do góry

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 01.05.2016 15:54
rewelacyjne ciasto
Aga-25 23.04.2016 07:33
ale piękne
KORAL 16.03.2016 14:59
Bardzo dobre ...
Janina 01.03.2016 16:04
Wspaniale ciacho.;))
Jadwiga/Jaga85 01.03.2016 09:54
pyszne ciasto!
misia53 29.02.2016 23:32
bardzo ciekawe , smaczne i mam na nie wielką ochotę
fotoviderek 29.02.2016 23:09
Kolejne Twoje arcydzieło:)
Katarzyna34 29.02.2016 20:24
Wygląda obłędnie
agnieszka214 29.02.2016 18:32
Smakowicie się zapowiada
gosia561 29.02.2016 18:30
najlepsze połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat