Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto baton orzechowy.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa półtorej szklanki
cukier pół szklanki
masło lub margaryna 12 i pół dag
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód prawdziwy 3 łyżki

Karmel

masło lub margaryna 10 dag
orzechy włoskie 1 szklanka
cukier 5 łyżek
miód prawdziwy 3 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto baton orzechowy.

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonej folią aluminiową do pieczenia lub papierem.Ciasto nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Ciasto baton orzechowy. foto
2
Orzechy drobno kroimy.Składniki na karmel wkładamy do garnka,chwilę gotujemy,aż masa będzie gęsta i jednolita.Tak przygotowany gorący karmel wykładamy równomiernie na ciasto.
Krok 2 - Ciasto baton orzechowy. foto
3
Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczony placek studzimy i kroimy w wąskie batoniki.
Krok 3 - Ciasto baton orzechowy. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.11.2015 19:59
Zapewniam,że bardzo dobre:)
gusia1000 24.11.2015 01:11
Na pewno dobre.
Babeczka35 23.11.2015 07:41
Dziękuję i polecam zrobić:)
Ola1984 23.11.2015 07:13
Ciekawy pomysł na ciasto :) Smakowicie wygląda :)
Jolcia_90 23.11.2015 01:32
świetne batoniki i w dodatku orzechowe- coś dla mnie :)
Benita 22.11.2015 23:00
Wygląda wspaniale
jola91 22.11.2015 21:09
Mmm, ale kusisz ;)
Grazyna0211 22.11.2015 19:51
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak