Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bardzo cytrynowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka 6 łyżek
sól szczypta
cukier 1 szklanka

Krem

sok z cytryny 0,5 szklanki
woda letnia 1,5 szkalnki
budyń śmietankowy 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 200 gram

Pianka

śmietana 30% 700 mililitrów
galaretka cytrynowa 2 sztuki
gorąca woda 1 szklanka

Polewa

masło 2 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
cukier puder 4 łyżki

Porada

Jeżeli chcemy aby ciasto było jeszcze mocniej cytrynowe, do kremu oprócz soku z cytryny można dodać skórkę startą z jednej cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bardzo cytrynowe

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania wsypać porcjami cukier i połączyć całość. Żółtka także ubić. Wlewać cienkim strumieniem do piany z białek i miksować na najniższych obrotach do połączenia się składników. Dosypać mąkę i już łyżeczką delikatnie połączyć całość.
Wylać ciasto na blaszkę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec do momentu zarumienienia się wierzchu biszkoptu.
Wyjąć z piekarnika, następnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i wystudzić.

Nasączenie:
Podane składniki wymieszać ze sobą do połączenia i nasączyć wystudzony biszkopt.

Krem:
Do 0,5 szklanki wody dodać budynie i żółtka i dobrze wymieszać Resztę wody i sok z cytryny wlać do garnka. Wsypać cukier i zagotować. Do gotującej wody wlać cienkim strumieniem budyń, cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Wystudzić, a wystudzony zmiksować z masłem na gładki krem.

Pianka:
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzić, ale nie doprowadzić do ich stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem wlać galaretkę. Połączyć szybko całość aby się nie zważyło ani nie zrzedło.

Polewa:
Rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i cukier, podgrzewać aż do połączenia składników. Przestudzić.

Na nasączony biszkopt należy wylać krem, równo rozsmarować. Na krem nałożyć piankę i wstawić do lodówki na ok 40 minut. Kiedy pianka stężeje całość przykryć herbatnikami i polać wystudzoną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 22.04.2015 16:07
apetycznie wygląda :)
R'n'G Kitchen 22.04.2015 07:17
Wygląda przepysznie
Krzysztof15 22.04.2015 06:35
bardzo smaczne
Mama niejadka 21.04.2015 21:21
Świetnie wygląda
Małgorzata Pin 21.04.2015 18:46
Apetyczne ciasto do kawki.
IZABELA29 21.04.2015 16:39
smaczne ciacho
ania2610 21.04.2015 15:40
pyszne i delikatne!
jagoda5913 21.04.2015 15:08
Pycha ciacho
mirosława4 21.04.2015 15:00
bardzo je lubię
dodi 21.04.2015 14:42
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak