Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe Marlenki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło/margaryna 3/4 kostki
jajko 4 sztuki
miód 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta sody
orzechy 10-15 sztuki
rodzynki 3 łyżki
esencja z pomarańczy 1 łyżeczka
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe Marlenki

Kroki postępowania

1
Margarynę wraz z cukrem pudrem ucieramy do puszystości. Następnie dodajemy stopniowo jaja a później mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na koniec miód. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy zmiksowane za pomocą blendera/ bądź rozgniecione widelcem banany i esencję- całość miksujemy. Ostatnie dokładamy orzechy oraz oprószone w mące rodzynki.
Krok 1 - Ciasto bananowe Marlenki foto
2
Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą- ja wyłożyłam do dosyć sporej (długość jak standardowa blaszka ale węższa) - dlatego ciasto nie wyszło zbyt wysokie. Polecam więc- jeśli chcecie oczywiście otrzymać wyższe przełożyć do mniejszej foremki.
Krok 2 - Ciasto bananowe Marlenki foto
3
Po upieczeniu, ciasto jest miękkie i wilgotne- a w kuchni unosi się wspaniały aromat bananów
Krok 3 - Ciasto bananowe Marlenki foto
4
Na drugi dzień- delikatnie kruszeje- ale jest wilgotne i ...nadal pyszne...:))
Krok 4 - Ciasto bananowe Marlenki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 08.02.2014 07:36
super ciasto !!!!
Mira85 28.04.2013 16:32
Super ciasto
gosia56 28.04.2013 16:26
lubie takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak