Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 3 szt
olej roślinny 85 ml
cukier 125 g
jajko 1 szt
mąka kukurydziana 115 g
mąka amarantusowa 60 g
sól 1 szczypta
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe

Kroki postępowania

1
Dojrzałe banany obrać, pociąć na mniejsze kawałki, rozgnieść widelcem i wymieszać z olejem. Przełożyć do misy miksera, dodać cukier, roztrzepane jajko, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie zmiksować.
Krok 1 - Ciasto bananowe foto
2
Mąkę kukurydzianą i mąkę z nasion amarantusa wymieszać z sodą oczyszczoną i solą.
Krok 2 - Ciasto bananowe foto
3
Mąki dodawać stopniowo do mieszanki bananowej cały czas miksując aż powstanie jednolita masa.
Krok 3 - Ciasto bananowe foto
4
Formę keksową o wymiarach (wymiary-góra:30cmx11cm, dół:27cmx8cm) nasmarować masłem, wlać do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45-50 minut.
Krok 4 - Ciasto bananowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 07.10.2016 19:45
Uwielbiam bananowe ciasta :)
Ela15 03.04.2016 12:03
fajne ciasto
Jadwiga/Jaga85 05.02.2016 15:42
Pyszne ciasto!
2milutka 05.02.2016 12:32
Pomysłowe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak