Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto a'la ciasteczka baletki z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 sztuk
cukier puder 15 dag
mąka pszenna 12 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
suchy mak 20 dag
poncz
woda 1/2 szklanki
sok z cytryny
ponadto :
dżem 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a'la ciasteczka baletki z makiem

CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem i mak. Wylać do foremki keksowej i piec w 180 st. C. przez 50 minut.
PONCZ: Wymieszać wodę z sokiem.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić je kilkakrotnie. Każdy blat nasączyć ponczem i przełożyć dżemem. Na końcu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 25.02.2013 05:27
fajna prezentacja
Karolina44 24.02.2013 17:35
MMM pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak