Ciasto 3 bit z dżemem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne ciasto 3 bit bez pieczenia.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • herbatniki

    ok. 550 gramów
  • masa krówkowa

    510 gramów
  • dżem porzeczkowy

    280 gramów
  • bita śmietana w proszku

    2 opakowania
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki

Składniki na budyń:

  • mleko

    0,5 litra
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • cukier

    3 łyżki
  • żółtka duże

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie ciasta zaczynam od masy krówkowej. Do zagotowanej wody wkładam puszkę z masą i zostawiam ją na około godzinę, aż zrobi się płynna.

2. W tym czasie robię budyń. Połowę mleka (250 ml) dokładnie mieszamy z budyniem, żółtkami oraz dwiema rodzajami mąki (najlepiej użyć do tego miksera). Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy wcześniej wymieszane składniki i gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy aż lekko się wystudzi.

3. Blachę do ciasta wykładamy folią aluminiową. Następnie układamy na niej herbatniki, na to budyń, następnie drugą warstwę herbatników. Wyciągamy masę krówkową i rozlewamy na górę. Na to kładziemy trzecią warstwę herbatników i dżem. Ja użyłam czarnej porzeczki, jednak dobrze komponować się będzie również jagodowy lub owoce leśne.

4. Na sam koniec przyrządzamy bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wody i dokładamy do ubitej śmietany. Wykładamy na górę ciasta.

5. Gotowe ciasto wkładamy na około 3-4 godziny do lodówki

Justy_na
Opcjonalnie można udekorować górę ciasta startą czekoladą mleczną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat