Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto 3 bit z dżemem z czarnej porzeczki
W tym przepisie na 3 bit z mascarpone i dżemem nie musicie używać piekarnika. Wystarczy jedynie odpowiednio przygotować masy, a następnie wszystko ułożyć w blaszce. Ta wersja ciasta 3 bit jest mniej słodka, a także ma dodatkowy, lekko kwaśnawy smak. Opcjonalnie można udekorować górę ciasta startą czekoladą mleczną.
Wymiary blaszki: około 20x30 cm
1. Przygotowanie ciasta zaczynam od masy krówkowej. Do zagotowanej wody wkładam puszkę z masą i zostawiam ją na około godzinę, aż zrobi się płynna.
2. W tym czasie robię budyń. Połowę mleka (250 ml) dokładnie mieszamy z budyniem, żółtkami oraz dwoma rodzajami mąki (najlepiej użyć do tego miksera). Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, następnie dodajemy wcześniej wymieszane składniki i gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy aż lekko się wystudzi.
3. Blachę do ciasta wykładamy folią aluminiową. Następnie układamy na niej herbatniki, na to budyń, następnie drugą warstwę herbatników. Wyciągamy masę krówkową i rozlewamy na górę. Na to kładziemy trzecią warstwę herbatników i dżem. Ja użyłam czarnej porzeczki, jednak dobrze komponować się będzie również jagodowy lub owoce leśne.
4. Na sam koniec przyrządzamy bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach wody i dokładamy do ubitej śmietany. Wykładamy na górę ciasta.
5. Gotowe ciasto wkładamy na około 3-4 godziny do lodówki