Przepis i sposób przygotowania na: ciastko krakers
4 jajka ubić z 3/4 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym na sztywną masę. Dodać 2 budynie waniliowe 1/2-litrowe w proszku i łyżkę mąki pszennej, oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni.
Nasączenie: zaparzyć mocną kawę cappucino, dodać trochę wódki.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń waniliowy tylko żeby wyszedł trochę gęstszy niż zwykle (no więc na troszkę mniej mleka).
Margarynę (Bielską) utrzeć z 1/2 szkl. cukru pudru.
Porcjami dodawać zimny budyń. Utrzeć na gładką masę.
Dodać trochę rozpuszczalnej kawy (do smaku).
Puszkę gotowej masy krówkowej wyłożyć do garnka, delikatnie rozgrzać, żeby zrobiła się trochę rzadsza.
Przełożenie:
Biszkopt - nasączenie - połowa masy budyniowej - krakersy - połowa masy krówkowej - krakersy - masa budyniowa - krakersy - rozsmarować resztę masy krówkowej - słonecznik do dekoracji.