Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z płatkami orkiszowymi.

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1,5 kostki
płatki orkiszowe 35 dag
jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
rodzynki 2-3 łyżki

Porada

Z powyższej porcji uzyskamy ok 75 ciasteczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z płatkami orkiszowymi.

Masło włożyć do garnka i rozpuścić, płatki orkiszowe wsypać do masła, dodać posiekane orzechy i rodzynki, zamieszać i odstawić do napęcznienia.
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Połączyć ze sobą ubite jajka, mąkę i ostudzone płatki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy 2 łyżeczek moczonych w zimnej wodzie nakładać w miarę możliwości jednakowej wielkości kulki ciasta, spłaszczyć je łyżeczką i piec 10=12 minut w tem 175 st.C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 27.02.2016 10:59
Rozeszły się w mig:)
Alex_M 24.01.2016 14:06
super ciacha!
Iwusia 23.01.2016 20:15
zdrowe ciasteczka na 2. śniadanie
Anna169Hosz 22.01.2016 13:43
Ciekawy przepis.
joannaa24 22.01.2016 13:32
Bardzo fajne ciasteczka
Bernadeta1 21.01.2016 21:09
smaczne ciasteczka
Renata9 21.01.2016 20:09
Uwielbiam takie ciasteczka, są pyszne i zdrowe :-)
marcia7 21.01.2016 19:19
zdrowe drugie śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak