CIASTKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    6
  • mąka

    3/4 szkl.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • Krem:

  • masło

    1/4 kostki
  • cukier puder

    8 łyżek
  • rum

    1 łyżka
  • żółtka

    4
  • czekolada

    2
  • dżem

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do żółtek białka oraz przesianą mąkę, mieszamy. Dzielimy na 4 części, pieczemy 4 placki. Każdy ok 15 min.

KREM: czekoladę stapiamy, dodajemy masło. Żółtka z cukrem ubijamy na parze. Gdy masa nam zgęstnieje, dodajemy czekoladę, rum. Krem studzimy. Smarujemy nim biszkopty, składamy. Na wierzch kładziemy dżem. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 28.01.2011 16:13
brzmi nieżle
Margo1 28.01.2011 16:13
brzmi nieżle
Margo1 28.01.2011 16:13
brzmi nieżle
IlajEM 10.01.2011 22:22
Najlepszy deser!!
iwona332 03.01.2011 00:09
super
misia53 05.12.2010 11:12
By ci w głowie zaszumiało ,dodaj rumu do kakao, mieszaj wszystko sprawnym ruchem,by urosło pięknym puchem, nikomu nie brakowało a wszystkim smakowało!
Natalia/tubisiek 20.11.2010 08:30
uwielbiam czekoladę! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat