Ciastka Wyroczni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,75 szklanki
  • masło 250 g

  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Mąkę przesiać do miseczki, dodać proszek, sodę, i całość wymieszać. Odstawić na 10-15 minut
- W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Powoli dodawać mieszankę z mąką i połączyć mikserem. Na koniec dodać rozgniecione orzechy. Ja wkładam je do podwójnego woreczka i „biję” je tłuczkiem do mięsa ;)
- Rozgrzewamy piekarnik. Na papier do pieczenia wykładamy po łyżeczce masy, formujemy. Ciasto się będzie kleiło i jest to normalne
- Pieczemy około 10 minut, kontrolując, aby się nie przypiekły. W zależności od rodzaju piekarnika, a nawet od tego jak długo się uciera masę ciasteczkową wychodzą delikatne, kruche, rozpływające się ustach :D jednakże czasami wychodzą bardziej chrupiące i są równie pyszne...

Uwaga! Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie i takie mają być, po ostygnięciu normalnie są zwarte i chrupiące. Dlatego nie trzymajcie ich w piekarniku, aż stwardnieją, bo je przypalicie :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Caterina 11.03.2014 16:06
naprawdę polecam :) i dziękuje
Wiktoria29 11.03.2014 15:47
lubię takie szybkie przepisy na chrupiące ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat