Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka Wyroczni

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,75 szklanki
masło 250 g
cukier kryształ 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka Wyroczni

- Mąkę przesiać do miseczki, dodać proszek, sodę, i całość wymieszać. Odstawić na 10-15 minut
- W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Powoli dodawać mieszankę z mąką i połączyć mikserem. Na koniec dodać rozgniecione orzechy. Ja wkładam je do podwójnego woreczka i „biję” je tłuczkiem do mięsa ;)
- Rozgrzewamy piekarnik. Na papier do pieczenia wykładamy po łyżeczce masy, formujemy. Ciasto się będzie kleiło i jest to normalne
- Pieczemy około 10 minut, kontrolując, aby się nie przypiekły. W zależności od rodzaju piekarnika, a nawet od tego jak długo się uciera masę ciasteczkową wychodzą delikatne, kruche, rozpływające się ustach :D jednakże czasami wychodzą bardziej chrupiące i są równie pyszne...

Uwaga! Ciastka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie i takie mają być, po ostygnięciu normalnie są zwarte i chrupiące. Dlatego nie trzymajcie ich w piekarniku, aż stwardnieją, bo je przypalicie :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Caterina 11.03.2014 16:06
naprawdę polecam :) i dziękuje
Wiktoria29 11.03.2014 15:47
lubię takie szybkie przepisy na chrupiące ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak