ciastka wykrawane:))

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    170 g
  • cukier

    3/4 szkl
  • jaja

    2
  • mąka

    450 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i dalej ucieraj, do połączenia składników.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj. Ciasto podziel na dwie części, spłaszcz owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez min 1 godzinę.
Piekarnik nagrzej do 180C, blachę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkuj na stolnicy obsypanej mąką na grubość ok. 5 mm, wycinaj foremkami kształty i układaj na blaszce zachowując dostępy.
Piecz ok. 10 min aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzone ciasteczka możesz ozdobić lukrem, stopioną czekoladą i innymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 02.06.2011 07:27
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat