Ciastka Witrażyki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

    16 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżecz.
  • masło

    120 g
  • jajko

    1 szt.
  • landrynki

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka Witrażyki foto
Landrynki owocowe segreguje wg kolorów i rozkruszam na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Ciastka Witrażyki foto
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła i jajka zagniatam w misce ciasto. Zawijam kulkę z ciasta w folię i wstawiam do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy wysypanej mąką na grubość 5 mm. Foremkami wycinam ciastka a następnie wycinam w nich środki mniejszą foremką (np. kieliszkiem czy małą nakrętką). Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W otwory ciastek wsypuję pokruszone na mniejsze kawałki landrynki.
Krok 3 - Ciastka Witrażyki foto
Wstawiam do piekarnika do 150*C na 10-12 minut, aż ciastka lekko się zarumienią. Zostawiam ciastka do ostudzenia na blasze aż masa w środku zastygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiabe 20.04.2012 16:31
fajne, robie podobne pierniczki!
Katarzyna87 20.04.2012 12:30
śliczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat