Ciastka tortowe brzoskwiniowe.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • proszku do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • duże budynie waniliowe na 0,75 l

    2 opk
  • soku pomarańczowego

    750 ml
  • syropu z brzoskwiń z puszki

    1,5 szkl
  • cukru -do masy

    3 łyżki
  • kremu do tortów o smaku waniliowym dr. Oetcera

    1 opk
  • miękkiego masła-do wierzchniej warstwy

    10 dag
  • mleka -do kremu

    300 ml
  • posypka do ciast lub inne dekoracje

  • brzoskwinie w puszce

    1 opk
  • cukier

    1 szkl
  • Biszkopt

    1,5 szkl
  • jajko

    7 do biszkoptu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, później po jednym żółtku a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Warunkiem udanego biszkoptu jest dodawanie składników bardzo małymi partiami i długie ubijanie. Piec w temp.170 stopni ok.30-40 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Na pierwszym rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki.

Masa:
Na soku pomarańczowym i brzoskwiniowym z 3 łyżkami cukru ugotować budynie waniliowe. Gorące wylać na ciasto z brzoskwiniami,przykryć drugim blatem. Wystudzić.

Krem:
Miękkie masło utrzeć, mleko z kremem ubijać mikserem ok. 2 minuty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po czym dodać miękkie masło i miksować jeszcze ok. minuty, aż krem się zrobi gładki i składniki się połączą. Rozsmarować na cieście. Schłodzić, posypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki, po czym kroić jak ciastka tortowe. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 31.05.2012 22:58
smaczne
czekoladka_m 24.03.2012 18:13
Dodaję do ulubionych i w najbliższym czasie wypróbuję;):)
adam1f 25.02.2012 00:20
dobre
misia53 14.04.2011 17:25
Piękne ciacho...
barbara11561 13.04.2011 08:49
Bardzo pysznie wygląda:)
Sarenka 23.12.2010 16:57
Smakowite :)
Ewa104 24.08.2010 21:51
Blaszka 25*40 cm.Z reguły piekę w dużej, bo na 5 osób i dla gości mniejsza jest za mała.
SmacznaPyza 27.07.2010 09:45
wygląda bardzo ładnie, w jak dużej blaszce piekłaś biszkopt?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat