Przepis i sposób przygotowania na: CIASTKA PTYSIOWE Z KRUCHĄ SKÓRKĄ
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.
Ptysie:
Mleko wraz z cukrem oraz masłem gotujemy do rozpuszczenia składników. Do masy dodajemy mąkę i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa będzie gęsta , gładka i będzie odstawała od garnka.
Ciasto przekładamy do miski i miksujemy aby uwolnić parę i obniżyć temperaturę .Do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po trochu rozmącone jajka. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Przekładamy je do rękawa cukierniczego z którego wyciskamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta ptysiowego układamy po 1 krążku ciasta kruchego i całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 - 45 minut.
Upieczone ciastka studzimy.