Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTKA PTYSIOWE Z KRUCHĄ SKÓRKĄ

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kruche ciasto

mąka 110 gram
masło 90 gram
cukier 100 gram

ciasto ptysiowe

jaja 4 sztuki
mąka 220 gram
masło 120 gram
mleko 250 mililitrów
cukier 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTKA PTYSIOWE Z KRUCHĄ SKÓRKĄ

Ciasto kruche:
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.
Ptysie:
Mleko wraz z cukrem oraz masłem gotujemy do rozpuszczenia składników. Do masy dodajemy mąkę i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa będzie gęsta , gładka i będzie odstawała od garnka.

Ciasto przekładamy do miski i miksujemy aby uwolnić parę i obniżyć temperaturę .Do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po trochu rozmącone jajka. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.

Przekładamy je do rękawa cukierniczego z którego wyciskamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta ptysiowego układamy po 1 krążku ciasta kruchego i całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 - 45 minut.
Upieczone ciastka studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 20.06.2017 14:39
dziękuję...
Wiktoria29 20.06.2017 14:39
dziękuję...
RenataZ-et 19.06.2017 21:05
super ciastka :)
adelajda 19.06.2017 15:52
Super ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak