Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 1 szkl
cukier 100 g
masło 120 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
miód 4 łyżki
orzechy włoskie 5-6 łyżek

Porada

Do ciasteczek możemy użyć również rodzynek , żurawiny suszonej , migdałów .

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy zimne masło .
Krok 1 - CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI foto
2
Do mąki wsypujemy cukier , dodajemy miód , proszek do pieczenia .
Krok 2 - CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI foto
3
Zagniatamy gładkie ciasto . Dodajemy posiekane orzechy włoskie .
Krok 3 - CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI foto
4
Z zagniecionego ciasta formujemy kulę , którą wkładamy na 30 minut do lodówki .
Krok 4 - CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI foto
5
Wyciągamy ciasto z lodówki , dzielimy na małe kawałki , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego .
Krok 5 - CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI foto
6
Uformowane kuleczki rozpłaszczamy ręką .
Krok 6 - CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI foto
7
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy je w piekarniku przez 10-15 minut w 190 C .
Krok 7 - CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak