Ciastka na zsiadłym mleku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kilograma
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło

    20 dag
  • zsiadłe mleko

    3/4 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • marmolada

    15 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • cukier wanilinowy

    16 gramów
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki, dodać masło i posiekać. Następnie dodać żółtka, wymieszane z sodą, zsiadłe mleko i szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać szklanką krążki. Na każdym kłaść rozsmarowaną marmoladę.

Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec do zrumienienia w 180 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
teresa18 12.04.2013 22:05
takich jeszcze nie robiłam,już czas na nie
gacopierz23 16.08.2011 21:37
ciekawe
anemon 10.07.2011 16:03
Lubię takie drobne, kruche ciasteczka.
Ewa111 30.06.2011 12:50
interesujący przepis na szybkie i tanie ciasteczka
matii6 24.05.2011 16:45
takiego jeszcze nie robiłam,ciekawy
barbara11561 06.05.2011 06:31
Super:)
ben-ka 05.03.2011 09:01
Ciekawy przepis:)
mysza666 09.01.2011 18:33
Jak dla mnie bomba:)
Natalia/tubisiek 07.11.2010 09:19
moja mama robi podobne :) są bardzo smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat