Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
0,5 kilograma -
żółtko jajek
2 sztuki -
masło
20 dag -
zsiadłe mleko
3/4 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
marmolada
15 dag -
cukier puder
15 dag -
cukier wanilinowy
16 gramów -
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Ciastka na zsiadłym mleku
Do przesianej mąki, dodać masło i posiekać. Następnie dodać żółtka, wymieszane z sodą, zsiadłe mleko i szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać szklanką krążki. Na każdym kłaść rozsmarowaną marmoladę.
Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec do zrumienienia w 180 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się