Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka maszynkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna 25 dag
cukier waniliowy 25 g
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
smalec 1,5 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
aromat cytrynowy 1 sztuka
skórka z cytryny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka maszynkowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojoną w kawałki miękką margarynę oraz pozostałe składniki cukier, proszek do pieczenia,smalec,żółtka i jajko oraz skórkę z cytryny. Wszystko siekamy nożem, dodajemy śmietanę i łączymy w całość. Odstawić na ok.2 godziny do lodówki.
Krok 1 - Ciastka maszynkowe foto
2
Ostatnią czynnością jest przykręcenie maszynki do blatu i przekręcanie ciasta przez maszynkę. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 minut.
Krok 2 - Ciastka maszynkowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 19.06.2014 19:54
naprawdę ciastka piecze się tylko 1 minutę ?
Adamorek 29.04.2014 01:41
smaczne takie domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak