Ciastka maszynkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • margaryna

    25 dag
  • cukier waniliowy

    25 g
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żółtka

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • smalec

    1,5 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • aromat cytrynowy

    1 sztuka
  • skórka z cytryny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka maszynkowe foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojoną w kawałki miękką margarynę oraz pozostałe składniki cukier, proszek do pieczenia,smalec,żółtka i jajko oraz skórkę z cytryny. Wszystko siekamy nożem, dodajemy śmietanę i łączymy w całość. Odstawić na ok.2 godziny do lodówki.
Krok 2 - Ciastka maszynkowe foto
Ostatnią czynnością jest przykręcenie maszynki do blatu i przekręcanie ciasta przez maszynkę. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 19.06.2014 19:54
naprawdę ciastka piecze się tylko 1 minutę ?
Adamorek 29.04.2014 01:41
smaczne takie domowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat