Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka kokosowo migdałowe (gluten free)

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 100 gram
mąka kokosowa 1 szklanka
mąka migdałowa 1/2 szklanki
płatki migdałowe 2 łyżki
skórka pomarańczowa 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Po upieczeniu ciastka będą miały lekko popękana skorupkę a w środku będą biszkoptowe. Dopiero następnego dnia robią się jak biszkopciki.

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka kokosowo migdałowe (gluten free)

Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto będzie trochę "sypiące". Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie lepimy w ciasta w dłoniach kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut aż się zarumienią w 180 stopniach.

Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.02.2015 20:15
świetne, lubię takie eksperymentalne przepisy
Monika-twin 24.02.2015 16:36
fajny deserek.
MałaMi89 24.02.2015 14:23
Fajne ciasteczka :)
Adamorek 24.02.2015 11:50
idealne do kawki
Czyki 24.02.2015 10:42
Smacznie wyglądają:)
bertpvd 24.02.2015 10:35
piękne zdjęcia i super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak