CIASTKA FRANCUSKIE WIŚNIOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jaja

    1
  • mleko

    2 łyżki
  • Krem:

  • wiśnie

    350 g.
  • sok wiśniowy

    100 ml.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • śmietana kremówka

    350 ml.
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    3 opakowania
  • ciasto francuskie

    250 g.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzewamy sok wiśniowy i dodajemy do niego cukier waniliowy. W soku rozpuszczamy także namoczoną w odrobinie wody żelatynę. Po ostudzeniu mieszamy z wydrylowanymi wcześniej wiśniami i ubitą śmietaną. Na godzinę wstawiamy do lodówki.

KREM: pokrojone w trójkąty rozmrożone ciasto smarujemy żółtkami uprzednio wymieszanymi z mlekiem. Układamy na opłukanej zimną wodą blasze. Pieczemy ok 15 min. Trójkąty kroimy w poziomie na pół. Napełniamy śmietaną z wiśni i przykrywamy góra z ciasta. SMACZNEGO !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 02.04.2013 21:08
uwielbiam ciasto francuskie, a Ty proponujesz do tego jeszcze wisienki... bajka :)
Andysz 20.01.2013 21:11
świetne;)
RenataZ-et 04.07.2012 23:51
pyszne są takie ciastka
Ewelina47 14.12.2010 09:24
pyszności
Margo1 16.11.2010 07:30
brzmi zachęcająco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat