Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka brzoskwinki
Jajka,cukier i cukier waniliowy dobrze wymieszać w misce ( można widelcem lub trzepaczką rózgową,nie trzeba ubijać) następnie dodajemy 4 łyżki mąki,olej,proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na 1 godz.
Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki i dokładnie mieszamy ( miksujemy) wszystko razem (Ciasto jest dosyć lepkie)
Ręce opruszamy delikatnie mąką i nabierając po troszkę ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( nie za duże)
Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3-4 cm.
Pieczemy w 180°C około 20 min.do czasu delikatnego zarumienienia ( piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół,przy termoobiegu ciasteczka pękają)
Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce a następnie łyżeczką drążymy dziurki od spodu ciastek ( okruszki pozostawiamy do nadzienia)
Nutellę mieszamy z okruszkami ciastek i tak powstałym nadzieniem wypełniamy dziurki w ciasteczkach a następnie sklejamy po 2 tworząc brzoskwinie.
Mleko wlewamy do 3 miseczek i w każdej porcji rozprowadzamy 1 barwnik.
Każde ciasteczko zanurzamy na moment w kolorowym mleku,każdy bok ciasteczka w innym kolorze.Następnie obtaczamy w cukrze i odkładamy na kratkę do podeschnięcia.
Ciasteczka najlepsze są na 2 dzień ( w pierwszy są dość twarde).
Przechowujemy w zamkniętym pojemniczku.
Smacznej zabawy :))