Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I PŁATKAMI PSZENNO-RYŻOWYMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 170 g
płatki ryżowe pszenno-ryżowe, 2 garście
żurawina suszona 100 g
cukier 1/2 szklanki
jajko
mąka około 1,5 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I PŁATKAMI PSZENNO-RYŻOWYMI

Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko, ucieram dalej do momentu uzyskania jednolitej masy.
Dodaję mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, łączę wszystkie składniki.
Płatki kruszę w dłoniach, dodaję wraz z żurawiną do ciasta, mieszam.
Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam.
Ciasteczka piekę około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak