Ciasteczka z gałką muszkatołową i cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    125 g
  • cukier

    80 g
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    250 g
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyzeczki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cynamon

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka z gałką muszkatołową i cynamonem foto
W misce zmiksować miękkie masło z cukrem. Wbić jajko i zmiksować, aż składniki się dobrze połączą.
Krok 2 - Ciasteczka z gałką muszkatołową i cynamonem foto
W osobnym naczyniu zmieszać: mąkę, sól, proszek i gałkę muszkatołową. Wsypać do pierwszej miski i zmiksować na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 3 - Ciasteczka z gałką muszkatołową i cynamonem foto
Następnie łyżeczką nabierać porcje masy i formować kuleczki. Na talerzu wymieszać cukier puder i cynamon. Obtaczać w tym kuleczki.
Krok 4 - Ciasteczka z gałką muszkatołową i cynamonem foto
Układać na blasze i spłaszczać delikatnie łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
Krok 5 - Ciasteczka z gałką muszkatołową i cynamonem foto
Moje ulubione ‘przedświąteczne’ ciasteczka z cynamonem i gałką muszkatołową

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 19.03.2015 21:01
mam ochotę na nie :)
Malinka 26.01.2014 17:14
Bardzo oryginalny przepis na ciasteczka!
Beatris 14.12.2013 13:35
Pyszniutkie te ciasteczka :)
Klausia 13.12.2013 15:03
super pomysł z tą gałką :)
migotka28 09.12.2013 18:39
fajnie wyglądaja jak małe bułeczki
Katarzyna59 09.12.2013 12:28
wspaniałe ciasteczka
Mniam 09.12.2013 10:00
Ależ ja lubię takie słodkości- pycha.
gosia56 09.12.2013 08:44
na pewno pyszne ciasteczka
Kuchenka 09.12.2013 08:18
proste, na pewno zrobię :)
fotoviderek 09.12.2013 07:15
Jestem ciekaw smaku :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat