Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z czereśniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 150 g
cukier 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
czereśnie
wiórki kokosowe do posypania
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z czereśniami

Kroki postępowania

1
Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i mieszamy na gładkie ciasto.
Krok 1 - Ciasteczka z czereśniami foto
2
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi.
Krok 2 - Ciasteczka z czereśniami foto
3
Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają. Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce.
Krok 3 - Ciasteczka z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 22.07.2012 07:27
Fajne :) zwłaszcza te ogonki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak