Ciasteczka śmietankowo- pomarańczowe

Ciasteczka śmietankowo- pomarańczowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    75 dag
  • cukier

    25 dag
  • margaryna

    25 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat pomarańczowy

  • lukier

  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok pomarańczowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka śmietankowo- pomarańczowe

Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajko, śmietanę i kilka kropli aromatu pomarańczowego, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na około 1/2 cm, foremka wyciąć ciastka i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp około 190st i piec ciasteczka na złoty kolor. Upieczone i ostudzone ciasteczka posmarować lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.
Lukier: W kubku utrzeć cukier puder z niewielką ilością soku pomarańczowego, sok należy dodawać bardzo ostrożnie bo lukier ma być gęsty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

elficzna 18.08.2012 12:55
ciasteczka zawsze dobre mniam :)
Jastinka 11.03.2012 20:20
świetne
Ewa104 19.11.2011 21:02
Uwielbiam domowe ciasteczka.A takie pachnące skórką pomarańczową to poezja smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat