Ciasteczka śmietankowo- pomarańczowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    75 dag
  • cukier

    25 dag
  • margaryna

    25 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat pomarańczowy

  • lukier

  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok pomarańczowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajko, śmietanę i kilka kropli aromatu pomarańczowego, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na około 1/2 cm, foremka wyciąć ciastka i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp około 190st i piec ciasteczka na złoty kolor. Upieczone i ostudzone ciasteczka posmarować lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.
Lukier: W kubku utrzeć cukier puder z niewielką ilością soku pomarańczowego, sok należy dodawać bardzo ostrożnie bo lukier ma być gęsty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elficzna 18.08.2012 12:55
ciasteczka zawsze dobre mniam :)
Jastinka 11.03.2012 20:20
świetne
Ewa104 19.11.2011 21:02
Uwielbiam domowe ciasteczka.A takie pachnące skórką pomarańczową to poezja smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat