Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka ryżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki ryżowe 40 dag
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 80 gram
masło lub margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1,5 szklanki
dżem malinowy do dekoracji
dżem morelowy do dekoracji

Porada

Ja użyłam dżemu z dyni oraz dżemu malinowego, oba własnego wyrobu

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka ryżowe

Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę smaruję tłuszczem i układam ciasteczka. W środek każdego nakładam odrobinę dżemu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Wyjmuję, czekam chwilę by lekko przestygły i układam na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 09.03.2015 15:09
fajny przepis,na pewno pyszniutkie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak