Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiane z polewą migdałową
Masło roztapiamy na patelni i po chwili dorzucamy płatki, otręby, (opcjonalnie posiekane rodzynki i orzechy) - smażmy na złoty kolor, studzimy.
Mąkę, proszek do pieczenia, słodzik (opcjonalnie przyprawę korzenną) wsypujemy do miski i łączymy ze smażonymi płatkami. Wbijamy jajo i wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 0,5 cm. Wycinamy ciastka foremką.
Ps. Jeżeli ciasto będzie się sypać to możemy dodać łyżkę wody/mleka.
Piec w 180 stopniach przez ok 10 - 15 minut.
Polewa czekoladowo - migdałowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać likier i mleko - wymieszać. Udekorować gotowe ciasteczka :)
Ps. Pozostałe ciasto pokruszyłam palcami i wstawiłam do piekarnika na kilka minut, tym sposobem zrobiłam ciasteczka i śniadaniową granolę ;)
Smacznego :)