Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka owsiane z polewą migdałową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 1 szklanka
otręby owsiane 1/2 szklanki
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
masło 3 łyżki
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
słodzik Stewia w proszku 2 łyżki
orzechy posiekane 1 garść
rodzynki 1 garść
polewa czekoladowa
gorzka czekolada 50 gram
likier amaretto 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiane z polewą migdałową

Ciasteczka:
Masło roztapiamy na patelni i po chwili dorzucamy płatki, otręby, (opcjonalnie posiekane rodzynki i orzechy) - smażmy na złoty kolor, studzimy.
Mąkę, proszek do pieczenia, słodzik (opcjonalnie przyprawę korzenną) wsypujemy do miski i łączymy ze smażonymi płatkami. Wbijamy jajo i wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około 0,5 cm. Wycinamy ciastka foremką.
Ps. Jeżeli ciasto będzie się sypać to możemy dodać łyżkę wody/mleka.
Piec w 180 stopniach przez ok 10 - 15 minut.

Polewa czekoladowo - migdałowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać likier i mleko - wymieszać. Udekorować gotowe ciasteczka :)

Ps. Pozostałe ciasto pokruszyłam palcami i wstawiłam do piekarnika na kilka minut, tym sposobem zrobiłam ciasteczka i śniadaniową granolę ;)
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 05.02.2013 17:00
Mniam ")
Beatris 04.02.2013 22:59
Ja na pewno skorzystam z takiego przepisu. Już zabrałam go do ulubionych.
Pyszota 04.02.2013 20:06
pyszniutkie
gosia56 04.02.2013 19:47
NAPEWNO PYCHA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak