Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka mocno cytrynowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CYTRYNOWE CIASTECZKA

mąka pszenna 260 g
mąka ziemniaczana 210 g
masło 200 g
cukier puder 100 g
jajko 3 szt.
skórka z cytryny z 2 owoców
sól 1 szczypta
aromat cytrynowy kilka kropel (opcjonalnie)

RÓŻOWY LUKIER

cukier puder 150 g
gorąca woda 1 - 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
barwnik spożywczy czerwony

DO POSYPANIA

kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka mocno cytrynowe

Kroki postępowania

1
Propozycja na słodkie, smaczne i kruche ciasteczka z intensywną nutą cytrynową. Ciasteczka otula lukrowa kołderka z cukrową posypką.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku ścieramy skórkę z 2 cytryn.

RADA: Najlepszym sposobem jest wcześniejsze zamrożenie całej cytryny, a następnie starcie z niej skórki, która będzie łatwo odchodziła. Środek cytryny pokrojony w plastry, może nam zastąpić kostki lodu w napojach.
Krok 1 - Ciasteczka mocno cytrynowe foto
2
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy 3 jajka i aromat cytrynowy (opcjonalnie) i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn, szczyptę soli oraz powstałą masę z jajek, masła i cukru pudru. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Ciasteczka mocno cytrynowe foto
3
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki.
Krok 3 - Ciasteczka mocno cytrynowe foto
4
Uformowane kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Krok 4 - Ciasteczka mocno cytrynowe foto
5
Ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy lukier:

Do miseczki przesiewamy cukier puder i dodajemy 1 - 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropel barwnika spożywczego. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Ciasteczka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka i dekorujemy cukrową posypką.

Polukrowane ciasteczka odstawiamy do stężenia lukrowej kołderki.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Ciasteczka mocno cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.03.2015 14:09
super ciasteczka
R'n'G Kitchen 31.03.2015 13:40
Kasiu ,piękne i pyszne. Mniam! :D
Wacław 31.03.2015 10:46
bardzo fajne ciasteczka
Maridka19 31.03.2015 08:36
Wspaniałe ciasteczka ,aż zjadłoby się teraz do kawki :)
Seba 31.03.2015 08:21
bardzo dobre
Magula 31.03.2015 07:51
lubię takie ciacha
Beatris 30.03.2015 23:12
Wspaniałe ciasteczka:)
Anna169Hosz 30.03.2015 22:12
Na pewno pyszne!
Adam/ZUB3R 30.03.2015 22:00
smaczne ciasteczka
Kuchnia Marty 30.03.2015 21:58
Świetny przepis! A ciasteczka wyglądają obłędnie
Ania84 30.03.2015 21:54
smaczne cytruski
IlonaAlbertos 30.03.2015 21:37
Świetne ciasteczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak