Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka maślane z dodatkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szklanki
mąka krupczatka 1 szklanka
masło 200 g (schłodzone)
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczka
kwaśna śmietana 2 łyżki

Dodatkowo

białko 1 szt.
cukier 2 łyżki
sezam do posypania
słonecznik łuskany do posypania
wiórki kokosowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślane z dodatkami

1.Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki, następnie dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść na jednolite, gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.

2. Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm.

3. Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka.
Wsypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając.

4. Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę.

5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 12 - 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce, nie zostawiać na blaszce.

Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk małych ciasteczek.
Ciasteczka najlepsze są po dokładnym wystudzeniu, gdyż nabierają chrupkości, ciepłe mogą być miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 17.05.2017 22:36
małe pyszności
Ola1young 27.01.2017 13:04
ciekawe ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak