Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślane z dodatkami
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
2. Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe trzymać w lodówce), rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm.
3. Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka.
Wsypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając.
4. Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę.
5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 12 - 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce, nie zostawiać na blaszce.
Z podanych proporcji wychodzi około 70 sztuk małych ciasteczek.
Ciasteczka najlepsze są po dokładnym wystudzeniu, gdyż nabierają chrupkości, ciepłe mogą być miękkie.