Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka maślane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 120 g
mąka pszenna 1 szkl
cukier puder 3 łyżki
aromat waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślane

Składniki na 1 blachę

zimne masło 82 % tł. 120 g
cukier puder 3-4 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier wanilinowy lub aromat
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze lub szybko siekamy i zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Następnie formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i chodzimy przez godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 °C. Z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce. Za pomocą widelca delikatnie spłaszczamy, aby uzyskać charakterystyczny wzór. Pieczemy przez 15 minut, aż się delikatnie zarumienią. Ciasteczka przechowujemy szczelnie zamknięte w metalowej puszce do paru dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dominique 27.02.2017 13:12
Ciastka przechowuje się, aby zmiękły?
edytazaw89@wp 05.12.2016 07:56
Wygląda pysznie
endzi
endzi 23.11.2016 18:08
fajne ciastka
w mojej kuchni 17.11.2016 20:48
zabieram przepis
noninka77 17.11.2016 18:45
Pyszności :)
Bernadeta1 17.11.2016 15:49
bardzo takie lubię
ania2610 17.11.2016 13:52
bardzo lubię za ich wspaniały zapach i smak
Edith85 17.11.2016 12:07
Uwielbiam
jan_mag 17.11.2016 10:52
Fajne ciastka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak